Biografie        

  10 vaste bandleden

Vocals:

Marian Noble                - Zangeres

Guido Paap                  - Zanger  

Rhythm section:

Arthur Koster                - Solo gitaar

Adri van Dam            - Slaggitaar

Andreas Swiebel        - Basgitaar

Martin Robbemond     - Drums

John Kirkpatrick            -  Keyboards

Brass section:

Han Geerligs             - Trombone, Trompet, flugel,

Peter Brakel             - Alt- sopraan sax

Leo Leest                - Trompet

Friends:

┼ Bob Riel                   - Zanger 

   Peter van de Tak       - Zanger

  Roland Kormelink        - Trompet

  Jasper Andriessen         - Tenorsax   

  Pjotr Jurtschenko       -Tenorsax, sopraansax, dwarsfluit, mondharmonica

  Vincent van Steen     - Basgitaar

  Ron de Groen            - Zanger

  George Daams           - Drums        

  Rene Lussenburg       - Drums 

  Rob Fortuin                  - Zanger

  Mels Bol                       - Drums    

  Cleem Determeijer      - Toetsen

  Kees Zoeteweij           - Toetsen

  Henk Bol                     - Basgitaar

  Richard van Dijk       - Sologitaar

  Natasja de Jong         - Zangeres

 

 

Marian Noble - Zangeres
Uit Dordrecht:

          HET BOEGBEELD VAN CRUSADE AND FRIENDS.

                          Meer dan 50 jaar op de bühne.

Crusade zonder Marian is eigenlijk moeilijk voor te stellen. Marian is in de jaren zestig begonnen met zingen en gooide al gauw hoge ogen. Op haar 20ste nam ze haar eerste single op wat uiteindelijk uitmondde in een nauwe samenwerking met Hans Vermeulen en The Sandy Coast, bij wie ze een jaar lang als special act mee heeft getoerd. Met Hans heeft Marian in die tijd twee singles opgenomen. Daarna heeft niemand minder dan Euson de prachtige song “Deep Down Inside”voor haar geschreven welke ook op single is uitgekomen. Hierna kruiste ze de wegen met Leo Benninck ,van de populaire 60” band The Motions’, wat uitmondde in een single getiteld “Secret Love”. Ze is ontdekt door Willem Duys in het legendarisch tv-programma 'Voor De Vuist Weg' (1963-1979),  waarin Willem Duys mensen interviewt en waarin vele (inter)nationale beroemdheden zoals Ringo Starr, Melanie, Edwin Hawkins Singers, Bing Crosby, Lee Towers optreden. Daarna heeft ze nog een tijd gewekt met Jody Pijper en Wil Matla in de band “Symphatie”. Marian is op 27 november 2011 65 jaar oud.

          U kunt hier luisteren naar een radio interview met Marian in het bluesprogramma van Nico Bravenboer.

Begin jaren tachtig brak voor Marian de periode aan dat ze een eigen band creëerde. De naam van de band laat zich al raden: "De Noble Band" Maar liefst dertien jaar heeft Marian met deze Funk/ Rock Band getoerd. Maar ook aan het goede komt een eind. In de “Noble Band”periode heeft Marian een enorme hoeveelheid fans gekregen welke heden ten dage nog bij de optredens van “Crusade & Friends” terug te vinden zijn. Oude tijden herleven dan voor zowel Marian als de Fans. Ongeveer halverwege de jaren negentig vroeg de toenmalige toetsenist van Crusade aan Marian of ze zin had een keertje bij Crusade mee te spelen. Sinds die tijd is onze Marian niet meer weg te denken uit de band.

Uit het bovenstaande mag blijken dat Marian een zangeres is van een buitengewoon groot kaliber, waar Crusade & Friends uiteraard zeer trots op is. De manier waarop Marian haar songs vertolkt is een absolute must voor oog en oor. Al moet Marian in een koelcel spelen, het zal haar altijd lukken sfeer te brengen. Kijk en vermaak je in de volgende Tv en Radio uitzendingen. Een heerlijke stem en heel veel humor.

Finalist Grijze Dakduif competitie Chiele Beelen http://idordt.nl/dordtse-grijze-dakduif-marianne-nobel/

Finalist 14 sept 2018 van de Voice Senoir RTL4 Talkshow SUper grappig :) https://www.rtllatenight.nl/video/video/4417426/hoe-gaat-het-met-de-vier-finalisten-van-voice-senior

Heerlijk  momenten tijdens de Voice waarin ze haar optimale performance laat zien. via deze linken

Noble – Back To Black | The Voice Senior 2018 | The Blind Auditions

Noble – Let’s Stay Together | The Voice Senior 2018 | The Knockouts

Noble – Mercy | The Voice Senior 2018 | The Half Final

Noble – I’m Sorry | The Voice Senior 2018 | The Final

 https://www.bd.nl/show/vier-finalisten-voice-senior-bekend-annet-georges-noble-en-jimi~a6a641b7/

 

 

Guido Paap - Zang

Uit Rijswijk:  

Guido heeft een rijk muzikaal verleden, waarvan acte.

Hij richtte zijn eerste band op in 1977 met de naam soulbandSneaky G uit Den Haag, die nog steeds optreed. Vervolgens speelde Guido in meerdere soul/rockbands. Hij heeft daarbij regelmatig samengewerkt met o.a. Evert Nieuwstede (Urban Heroes).

 

Hij stond als medeoprichter van de succesvolle bandToo Hip for the Room uit Rotterdam, 17 jaar lang op diverse podia. Met deze 10 mans Rhythm & Blues band met 5 blazers, was Guido ook buiten Nederland  op verscheidene Bluesfestivals te zien, m.n. in Duitsland, Italië en Curaçao. (Ex) leden van deze band spelen o.a. (ook) bij nu populaire acts zoals Waylon, Alan Clarke en  New Cool Collective.

 

Guido's muzikale carrière kent diverse hoogtepunten, waarvan optredens met Ann Peebles enOtis Clay.

 

Hij heeft naast zijn optredens ook 2 CD s gemaakt met eigen materiaal 'Lucky Man' (Too Hip for the Room) en 'Passing Time' (soloalbum).

Zijn muzikale voorkeur gaat uit naar Texaanse blues, soul en country.

 

We zijn wederom trots, na het verlies van onze Bob, om deze ervaren zanger te mogen verwelkomen binnen Crusade. Vanaf februari 2011 zullen we Guido 'full swing' gaan zien.

 

 

 

Adri van Dam - Slaggitaar
 Uit Sliedrecht:
De grondlegger en de regelneef van Crusade & Friends. Het enthousiasme wat deze man uitstraalt in het belang van de band is van ongekende hoogte. Een band van 10 man houdt je nu eenmaal niet zomaar op de rails.

Adri is op 9 jarige leeftijd begonnen met tokkelen op een gitaar en bleek daar enorm veel plezier aan te beleven. Vrienden om hem heen pakte ook een instrument en daar ontstond het eerste bandje. Na dit bandje volgden er nog velen. 1969 ontstond Crusade. een Bluesband van ongekende klasse. Veel van de mensen waar Adri mee gewerkt heeft zijn met de jaren bij de top van de muziekscène gaan behoren dus zijn er nogal wat wisselingen geweest in de bezettingen van Adri’s bandjes in de loop der jaren. Adri heeft al de contacten onderhouden en is alom bekend in de muziekscène van Rotterdam en omstreken. Vandaar dat hij weinig moeite had om in 1990 Crusade weer uit het stof te halen.

Eerst met vier man en later een uitbreiding tot elf muzikanten wat uiteindelijk tot de huidige Crusade & Friends heeft geleid. Adri’s droom werd werkelijkheid, een topband in het Bluescircuit. Adri is geruime tijd als professioneel geluidstechnicus werkzaam geweest en heeft vele grote en ook internationaal bekende groepen en artiesten voor de microfoon gehad. Kortom, Adri is van alle markten thuis en is met alles even enthousiast. Dit enthousiasme zet zich door op en rond het podium waar Adri speelt. Dit maakt hem een graag geziene gast.

 

Arthur Koster- Solo gitaar

Uit Hoek van holland: 

Het begon rond zijn 5e jaar, met ritmische gymnastiek, zeg maar huppelen op de maat. Zoals velen onder ons, is zijn eerste instrument blokfluit, waarmee hij op 7 jarige leeftijd een aanvang nam. Met 9 jaar leek de viool hem wel wat, waarin hij 6 jaren onderricht heeft gehad. Hij zal zo ongeveer 15 jaar geweest moeten zijn, toen zijn vrienden hem in contact brachten met de rockmuziek van Ten Years After, CCR, DeepPurple, Led Zeppelin, Eagles, Pink Floyd, Steve Miller, Focus en noem maar op. Hierop volgende een switch van viool naar gitaar, dat was pas echt de bedoeling. Met 16 jaar speelde hij al in zijn eerste band en dat is nooit meer overgegaan.

In de tussenliggende jaren heeft hij in diverse bands gemusiceerd. Enkele namen, waaronder Antonie van den Broek (de Dijk), John Lagrand (Living Blues) en Michel van Dijk (Alquin) zijn deel genoot geweest van Arthur’s muzikale carrière. Rond zijn 24ste ontmoette Rene Lussenburg en Arthur elkaar al in hun toenmalige band. Later heeft Rene Lussenburg hem voorgesteld aan Crusade and Friends, waarin hij nu de sterren van de hemel speelt. 

 

 

Andreas Swiebel - Basgitaar

Uit Rotterdam:

The showman on Bass.

Andreas ontdekte zo rond zijn tiende jaar de gitaar van zijn vader. Met zestien werd hij gevraagd in een schoolband, waarin hij basgitaar ging spelen. De basgitaar werd het favoriete instrument van Andreas. Lees eind jaren zeventig, begin tachtig; Earth, Wind & Fire, Level 42, Stanley Clarke, Jacco Pastorius en zeker ook Mark King, ondermeer door deze muzikanten heeft Andreas zich laten inspireren.

Als trouwe luisteraar van de Ferry Maat Soul Show werd hierdoor de Funk zijn grote passie. In 1981 trad Andreas in dienst van de Koninklijke Marine, waarin hij ook deelnam in zgn. scheepsbandjes, die er maar uit de grond [zee] werden gestampt, om op te treden voor bemanning en gasten. In deze tijd, ongeveer 14 jaar lang, heeft Andreas diverse wereldzeeën bevaren. Daarbij deed hij o.a., Costa Rica, Venezuela, Curaçao en ook New Orleans aan. Met name de Merengue, Salsa en jazzblues uit deze gebieden, opgedaan bij muzikale intermezzo’s met of voor de lokale bevolking, hebben Andreas muzikaal verder gevormd. 

Andreas is een liefhebber van Jamsessies en improvisatie, maar nog belangrijker is voor hem een goed product neerzetten met kundige en toffe lui in een goede sfeer. Andreas heeft met vele (ook internationale)muzikanten in diverse bezettingen mogen samenspelen en doet dat nog steeds.

Naast CRUSADE and FRIENDS speelde Andreas ook nog in LITTLE WING met Trevin David en Michel van de Heuvel, in de Trevin David Band tevens The Bluesbasters met Richard van Dijk, Frits Lageveen (Cuby and the Blizzards 1997) en Mels Bol ( Cuby and the Blizzards 1975.. met Herman Brood). Als Andreas muziek maakt, is hij op zijn best en dat straalt hij ook duidelijk uit.

Wanneer je bovenstaande leest zul je je afvragen wat Andreas in een Bluesband te zoeken heeft. Kom kijken en luisteren en het antwoord staat op het podium.

Martin Robbemond - Drummer
Uit Zwijndrecht:


href="#18">Martin komt uit een zeer muzikale familie waarin vele leden muziekinstrumenten bespelen. Bovendien wordt ook hiermee deel genomen in diverse Harmonieën en Bands. Het kon dus niet uitblijven, Martin moest dus ook meedoen. Op een aftands drumstelletje gekregen van de buurman begon hij met oefenen. Na een jaartje (t)rommelen kreeg hij les bij Hans Barneveld in Dordrecht. Daarnaast moest hij natuurlijk drummen in de familieband, waarin allerlei jazz en dixielandgeoriënteerde nummers gespeeld werden.

Op 17 jarige leeftijd is Martin gaan spelen als drummer bij de allround band  "Music Five". Hierin heeft hij 15 jaar lang met veel plezier opgetreden op diverse feesten en partijen. Ook viel hij nog regelmatig in bij dansorkest "de Biesbosch" o.l.v. Piet Michielse.

Tussentijds heeft Martin, uit de schijnwerpers, zijn vaardigheden vergroot en verbreed binnen de studiomuren, om lekker wat funk/fusion/soul/rock/pop/blues/jazz georiënteerde muziek te spelen met diverse formaties.
De muziek waardoor Martin geïnspireerd wordt, is veelzijdig en breed.  Enkele v.b. hiervoor zijn SRV, Toto,
Santana, Maceo Parker, Tower of Power, Candy Dulfer en noem maar op.

De swingende super strakke funk fusion motor van Crusade.  'kick them all'. Martin.

Naast Crusade and Friends speelt Martin ook nog als drummer bij PLAIN XL

 

John Kirkpatrick - Keyboards
Uit Rotterdam:


Zoals zijn naam al doet vermoeden is John er eentje van Britse ouders. Hij is geboren in 1948 in Duitsland. Op 5 jarige leeftijd kreeg John zijn eerste pianoles. In totaal heeft hij van 1953 tot en met 1960 op het zwart witte ivoor mogen preluderen. John speelde in verscheidene bandjes (piano en basgitaar) met zijn broer (gitarist). In 1974 is John naar Nederland gekomen en is alhier de muziekscène af gaan struinen.

Hij speelde geruime tijd levensliedjes van en met Henk de Bont (een onderwaardeerde talent) in o.a. het Kokhalstrio (met z'n tweeën) en Therapeutisch Genootschap “De Boze Buren”. Hier leerde hij Pjotr kennen. Gezamelijk zijn John en Pjotr naar amusementsorkestje Funny Face (later Exclusive) gegaan en hebben daar zeven jaar de sterren van de hemel gespeeld. De muzikale smaak van John is zeer breed. Van Brahms tot Beefheart en alles wat daar tussen past zoals Sjostakovitsj, The Beach Boys, Gary Numan, The Avalanches, etc.

Over jazz heeft John zijn bedenkingen maar toch is ie regelmatig gesignaleerd bij onze bevriende jazzband Demeter. Voor hem zijn barok en country wel helemaal uit den boze. Gelukkig hoeft hij zich daar bij CRUSADE AND FRIENDS geen zorgen over te maken. Volgens hem was het hoogtepunt in zijn muzikale leven het moment dat hij bij CRUSADE zijn eerste cheque kreeg maar dat zal wel een grapje zijn (misschien bedoelde hij shag).

 

Han Geerligs - Trompet, Flugel
Uit Rotterdam:
Zoals velen begonnen met Algemene Muzikale Vorming op de muziekschool, gevolgd door de onvermijdelijke blokfluit. Na dit wat jaartjes te hebben gedaan is Han gestart met trompet. Waarschijnlijk was dit omdat een trompet moeilijk kapot te maken was. Na enkele jaren heeft Han met wat vrienden een eigen blaaskapelletje opgericht, met als hoofddoel het spelen tijdens de karnaval. Rond zijn 20ste is Han gestart met Bigbands wat voor hem de link was naar de de Jazz. Zijn muzikale smaak is in die tijd lag voornamelijk bij de Blues, de symfonische bands en de Beatles. Toen al was Han een trouwe bezoeker van diverse Bluesfestivals. En dan te weten dat dit ruim voor de Crusade tijd was.

In deze tijd is Han gestart met het scrijven van arrangementen voor kleine blazerssecties. Waarschijnlijk komt dit doordat ik altijd een tweede stem speelde onder de melodie en wel eens wilde weten waarom sommige noten niet klonken. Verder moet het iets te maken hebben gehad met zijn analytisch/wiskundige inslag: “Altijd ergens een reden voor weten en het kunnen verklaren”.

Inmiddels vanuit het Brabantse naar Dordrecht verhuisd en hier verder gegaan met de Jazz in het Rotterdam Jazz Project en diverse Bigbands. Via de drummer van een van deze Bands (de roemruchte Mels Bol, ex Crusade) is Han gevraagd een keer in te vallen bij Crusade en de blazerssectie onder zijn hoede te nemen. Uiteraard moest hij ook de arrangementen schrijven. Omdat zijn interesse hierin in de loop van de jaren steeds groter werd leek hem dit wel leuk. Ik heb het dus in de loop van de jaren zien groeien van een bandje wat incidenteel speelde tot de huidige vaste bezetting die overal de zalen plat speelt.

Buiten Crusade & Friends is Han dagelijks met muziek bezig. Dit mondt de laatste jaren zelfs uit in het bewerken/schrijven van liederen voor een toneelgroep en zangarrangementen/dansnummers voor groot orkest.

De uitdaging van Han binnen Crusade & Friends ligt voor hem in het verkennen en verleggen van de grenzen van de Blues, tenslotte toch de moeder van alle hedendaagse muziek. Het is maar hoe ruim je het opvat!

Peter Brakel - Alt Sax.
Uit Utrecht:


Peter is geboren in 1962 en groeide dus op met een staartje hippytijd. Peter weet nog goed dat hij als vierjarige onder het jaren-60 stereomeubel van zijn ouders lag te luisteren naar de radio. Hij kreeg toen al de rillingen van Eloise van Barry Ryan. Sinds die tijd hoort Peter muziek in zijn hoofd. Vanaf het moment dat Peter de saxsolo in "Brown Sugar" van The Rolling Stones hoorde wilde hij saxofoon spelen. Maar zonder saxofoon begin je niets. Wel stond er een piano in huis waar Peter vanaf zijn tiende jaar op is gaan spelen. Tegenwoordig speelt hij af en toe nog de tweestemmige inventionen van Bach. Mooiere muziek bestaat er volgens Peter niet.

Peter heeft lange tijd alleen geluisterd naar pop en klassiek (van huis uit). Omdat hij in zijn familie de jongste was, kwamen er veel invloeden van bovenaf langs. Peter zijn top 40 tijd duurde ongeveer tot zijn 9de jaar. Toen The Sweet en Mud langskwamen stapte Peter via zijn oudere broer over op het betere werk van Led Zeppelin, Deep Purple, Bowie, Poco, King Crimson, Yes, Steve Miller, Eric Clapton en dat soort zaken. Dat rommelde zo’n beetje verder in allerlei hoeken en gaten, van Prokofiev tot Al Jarreau, ach er is zoveel muziek! Door Mieke Telkamp, Corrie en de Rekels en de Zangeres Zonder Naam is het Neerlandsche Lied bij Peter nooit aangeslagen.

Tot zijn 20ste heeft Peter zich regelmatig verdiept in de muziek van Oscar Peterson. Echter dit vond hij toch iets te neuzelig en frutselig, te weinig extreem. Tot hij John Coltrane met zijn solo in Giant Steps hoorde. Sinds die tijd is er vrijwel alleen nog maar Jazz, Jazz en nog eens Jazz wat de klok slaat. Zoals bekend zijn de uitstapjes naar soul en blues ook ondertussen gemaakt maar Kenny Garrett, Gil Evans, Thad Jones/Mel Lewis, Bob Malach, Micheal Brecker en dat soort helden voeren Peter zijn ranglijst aan. Mijn bijdrage aan Crusade and Friends, volgens Peter, moet bestaan uit strak, intensief en horny sectiewerk en solo’s die zich laten omschrijven als bluesy op een Maceo Parkerachtige manier: niet teveel noten, maar wel intens: 64% blues, 36 % soul, om in zijn termen te blijven (hij speelt naar eigen zeggen "98% soul, 2% jazz").

Peter zijn muzikale activiteiten uit het verleden bestaan naast allerlei losse projecten o.m. uit het obscure popbandje Vopo, de Rotterdamse soulband The Uptown Soul Docters, het saxofookwartet Reed My Lips, de popformatie Buytenband en The Blue Line Bigband (anno nu), gevestigd te Zeist ( www.bluelinebigband.nl). Daarin speelt Peter tenorsax (een Selmer ‘Radio Improved’ uit 1936). Bij Crusade and Friends speelt Peter alt saxofoon (een Selmer ‘Mark VI’ uit 1954) en incidenteel sopraan (een Selmer ‘Mark VI’ uit 1980), in het saxkwartet alt en sopraan.

Oh ja, Peter heeft in zijn drukke muzikale leven nog tijd voor het maatschappelijke gebeuren gehad. Na de middelbare schooltijd heeft Peter geschiedenis gestudeerd. Tegenwoordig werkt hij parttime in het Crisiscentrum Rotterdam, als organisatorische regelneef. Een maatschappelijk carrière streeft Peter niet na, omdat er bij hem altijd ruimte voor muziek moet zijn. Dit alles komt ten goede aan de kwaliteit van Crusade and Friends.

 

Jasper Andriessen - Tenor Sax
Uit Rotterdam:

Ongeveer vijfendertig geleden, is de juffrouw van de peutercrash, in al haar onwetendheid en goede bijbedoelingen, geconfronteerd met een jochie, die vreemde maatsoorten liep te tikken op zijn knietjes. Via AMV (Algemene Muzikale Vorming), een snel dril cursus voor ‘muzikale kinderen’, is op voordracht van zijn leraar, rond zijn achtste, de klarinet geïntroduceerd. D.m.v. Triootjes van Mozart en kwartetjes van Bach, werd Jazzper ingeleid in de verfijning der klassieke muziek. Zijn liefde voor dit instrument leek eindeloos, maar waarmee kun je nu beter de wereld imponeren (en in het bijzonder het vrouwelijke deel hiervan), juist! de SAX.

Met 17 jaar, is niet meer klassiek, maar wel pop, funk en soul zijn spel verder gaan beïnvloeden. Rond zijn 30ste zag Jazzper, zoals hij zelf zegt, uiteindelijk het ‘muzikale licht’: de JAZZ! De ‘muziek aller muzieken’ kruiste zijn pad en raakte hem als door een bliksemschicht getroffen.

In ‘jazz 7tet:’ Demeter samen met Pjotr Jurtschenko en Han Geerligs, speelt Jazzper zijn geliefde jazz. Ook kan je hem betrappen in allerlei kort en langdurige ensembles, waaronder Salsa Projects.

Crusade heeft hem weten te strikken, de gigant op SAX. Speelt sopraan, alt, tenor en bariton Sax. Alleen de bas- en contrabassax ontbreken nog in zijn collectie, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd...

the time being, ronken met die Tenor JAZZper!!!!!! Woont nu in Japan en maakt helaas geen deel meer uit van de vaste Brasssectie van Crusade&Friends.
 

 

 

 

Bob Riel - Zang

Uit Huizen:  The Swinging Soulmachine

Bob Riel kende als geen ander het klappen van de zweep als het aankomt op het vertolken van het jazzy en bluesy repertoire. Zijn warme emotievolle stem gelardeerd met af en toe de nashville hik ontlokt enthousiaste reacties bij het publiek.

Deze veteraan heeft een rijk muzikaal verleden en heeft als frontman van funk, soul en bluesbands op vele podia menige zweetdruppel vergoten.

Zowel het ruige werk als de meer gevoelvolle ballads kon hij met zijn flexibele en krachtige stem met gemak aan.

Op 18 jarige leeftijd werd Bob tijdens een grootscheepse talentenjacht in de badplaats Scheveningen met zijn band Bluesunited ontdekt door platenmaatschappij CNR. De winnaar van de talentenjacht werd overigens Jacques Herb (in de volksmond Sjaak Herpes). Zijn Manuela bleek niet te verslaan. De uitgebrachte single The Nightblues flopte in Nederland, maar had wel enig succes in Duitsland. Vele jaren toeren in het Duitse clubcircuit was daarvan het gevolg.

Na een studie geschiedenis en sociologie aan de universiteit van Leiden stapte Bob het onderwijs in. Het bloed kroop echter waar het niet gaan kon en Bob greep wederom de microfoon; ditmaal als één der zangers van de bekende soul en danceband the Swinging Soul Machine.

In 1986 won hij het Rotterdams Songfestival. Als gevolg daarvan frequenteerde Bob vele jaren achtereen het clubcircuit in Rotterdam en omstreken als solozanger en entertainer.

Bob heeft o.a. gespeeld met Robert van der Laarse (sax), Barend Petersen (sax), Jan van Wijk (piano), Mark Boesveld (bas), Eric van der Reyden (bas), Stanley Wade (The Trammps, zang), Clarence Milton (Bc Milton, zang), Rogier van der Erve (drums, Herman Brood), Monica Tjen a Kwoei (zang, Herman Brood) en vele vele anderen.

 

 

 

┼ 26 november 2010 om 20:05 is the Voice van Crusade and Friends, onze Bob, heen gegaan.

Wij gedenken een groot zanger, een kameraad vol humor en levenslust en zullen hem missen.

24 oktober 2010 stond Bob nog voor de laatste maal naast ons.

                                                              Bedankt Bob!

 

 

Peter van der Tak - Zanger

Uit Rotterdam:

In 1969, 2 jaar na zijn geboorte, kreeg Peter van z’n ouders een geel plastic mondharmonicaatje. Na een paar weken kon hij alle liedjes van de kinderplaat 3x3=9 feilloos meespelen. Rond zijn 15de verjaardag werd hij lid van een jongerenkoor, vocalgroup “WE” geheten, waar hij voor het eerst in aanraking kwam met (meerstemmige) zang. Vijf jaar later verhuisde hij van Rotterdam naar Overschie, waar hij lid werd van koor “Fortissimo”. Al gauw was duidelijk dat Peter tot meer in staat was. Als solozanger en dirigent werd Peter aanvoerder van het Close-Harmonygezelschap “Harmony” in Schiebroek. Peter kreeg de smaak te pakken en wilde meer. Onder invloed van groepen zoals Pink Floyd, Tears for Fears, Elvis Presley, Eric Clapton, U2, Level 42, Dire Straits en Fleetwood Mac, raakte Peter in contact met de band “Online” uit Schiedam. Zes jaar lang vervulde Peter hierin met veel plezier de taak van solo-zanger/slaggitarist.

In de studio's van Total Music, waarin hij regelmatig met zijn band repeteerde, ontmoete hij ook veelvuldig Crusade and Friends. Peter was onder de indruk van deze 11 mans formatie en sprak veel lof uit. Doordat Ron de Groen, de vaste lead zanger inmiddels een professionele carrière was begonnen en daardoor nagenoeg geen tijd meer kon vinden voor Crusade ontstond er een vacature. Peter werd met groot enthousiasme gevraagd.

Peter heeft een kleine 2 jaar met Crusade opgetreden tot groot enthousiasme van de fans. In deze periode heeft Peter zich verder ontwikkeld en ook zijn eigen band opgericht met de naam WAZZUP?!

Helaas heeft Peter aangegeven niet genoeg tijd meer te kunnen vrijmaken voor Crusade and Friends We moeten helaas alweer afscheid nemen van deze goede zanger.

Peter bedankt voor alles en we wensen je veel succes!                            

 

Pjotr Jurtschenko - Tenorsax, Sopraansax, Dwarsfluit, Mondharmonica
Uit Rotterdam:
Pjotr heeft een behoorlijk verleden in de muziekwereld, hij begon op jeugdige leeftijd met gitaar te spelen in verschillende popbandjes maar al snel kwam de liefde voor de dwarsfluit. Met dit instrument kwam hij terecht bij de toen nog symfonische rock-groep Crusade. Na lange tijd bij dit gezelschap gespeeld te hebben, begon de liefde voor een ander instrument n.l. de saxofoon. Hij kwam terecht bij een commerciële band Funny Face (later Exclusive genaamd) waar hij zeer veel ervaring opgedaan heeft, temeer daar deze band ook vele bekende artiesten begeleidde. Ondertussen speelt hij ook bij een saxofoon 4-tet Reed my Lips en later bij de jazzband Demeter.

Crusade bleef zoals bekend actief en begon aan het bluesrepertoire. Al snel viel de naam Pjotr om de band te versterken op het blaasgebied. Pjotr werd destijds voor de tweede keer gevraagd voor Crusade en uiteraard kon hij deze aanbieding niet afslaan. Pjotr werd al snel versterkt met een complete blazerssectie. Behalve tenorsax en dwarsfluit laat Pjotr zich bij op onmiskenbare wijze horen op de mondharmonica. Als Pjotr op de bluesharp van quitte gaat vergeet men heel even de rest van Crusade. Ook aan de solo’s van Pjotr komt een eind tot ongenoegen van vele Bluesharp liefhebbers. Pjotr is ook te vinden in diverse ensembles en andere bandjes, zoals samen met Han Geerling, Jasper Andriessen en ook Adri van Dam in Demeter Jazz.

Helaas komt aan een episode van meer dan 35 jaar in eerste instantie en 12 jaar in tweede instantie een eind. Wij bedanken hem voor de belangrijke bijdrage die hij gegeven heeft om de band te maken zoals Crusade and Friends nu is. We zullen hem missen.

Pjotr bedankt!

Vincent van Steen  Bassist

Vincent van Steen speelde ten tijde van de 'bluesboom' in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw al basgitaar in de legendarische Hoochie Coochie Band uit Den Haag. In de jaren tachtig en negentig toerde hij door het land met rhythm and bluesbands als The Nightsticks en The Dynamites. In 2005 deed hij als lid van The Dynamites een zeer succesvolle tournee met de Amerikaanse gitarist Mike Morgan. Vincent houdt van een strakke, stuwende baslijn en is pas tevreden als hij er met de ritmesectie in slaagt het publiek in beweging te krijgen. Zijn favoriete bluesband is Roomful of Blues (VS), die al meer dan 25 jaar op eenzame hoogte staat als het gaat om blues met swing.

Vincent speelt ook contrabas en trad op met verschillende bigbands, zoals de Big Fun Band uit Rotterdam. Wees ook niet verbaasd als u hem ergens met een bandje tegenkomt in een café of op een receptie en hij daar geïnspireerd jazz staat te spelen.

Bij Crusade voelt Vincent zich helemaal thuis en die band mag dan ook altijd een beroep op hem doen.

 

 

 

 

 

Ron de Groen - Zanger
Uit Rijswijk

Na een lang en intensief sportverleden is Ron in 1996 in aanraking gekomen met de muziekwereld. Dit is vreemd te noemen omdat Ron een zeer groot liefhebber is van diverse soorten muziek. Neil Diamond, Earth, Wind & Fire, Eric Clapton, Lou Rawls, George Benson, Bee Gees, Hollies maar ook stijlen als Fusion, Blues, Funk en Soul zijn bij Ron een groot genot voor zijn gevoelige oren. Echter zijn passie voor het wielrennen en de Triathlon hebben jarenlang al zijn tijd opgeslokt. Spijt heeft Ron niet van zijn sportverleden maar wat hij wel betreurt is dat hij nooit een instrument heeft leren bespelen. Als hij de mannen van Crusade ziet spelen kijkt hij vol verbazing naar de kunsten van zijn medebandleden en wordt dat gevoel nog even extra ingewreven. Maar ook Ron is nooit te oud om te leren.

Het voordeel van op latere leeftijd gaan zingen is volgens Ron dat je leeftijdgenoten al een schat aan ervaring hebben waardoor je snel en veel leert. Hij heeft vanaf zijn beginperiode dan ook met zeer ervaren muzikanten gespeeld. Hij vond zelf altijd dat hij in de korte tijd behoorlijk verwent was qua niveau. Hij had al snel in de gaten waar je op moest letten om een ideale band draaiend te houden.

Ron heeft in de zes jaar dat hij zingt in diverse bandjes gespeeld. Veel van deze tijd heeft hij besteed aan het zoeken naar de juiste band. Na twee jaar in het top 40 circuit te hebben gedraaid werd hij uitgenodigd bij Crusade. Tijdens de kennismaking raakte Ron erg onder de indruk. Ron kreeg de kans zich waar te maken en heeft deze kans met beide handen gegrepen. Nu is Ron niet meer weg te denken bij Crusade & Friends. Zelf vindt hij het iedere keer weer een eer met de jongens van Crusade te mogen spelen. In de tijd dat Ron bij Crusade & Friends speelt is hij enorm gegroeid. Het podium is nu voor Ron een plek waar hij zich volledig thuisvoelt en waar hij zich helemaal kan geven. Ron is intussen met een professionele carrière begonnen en is te vinden op http://www.ronnieronaldo.nl . Ron we wensen je veel succes en hopen nog eens een beroep op je te kunnen doen.

 

George Daams
drummer.

George is geboren op 21 november 1964 in Amsterdam. Van huis uit, is zijn belangstelling voor de muziek er met de pap lepel in gegoten, in het bijzonder door muziek van Tommy van The Who. Geïnspireerd, werd met OMO wasdozen en pannendeksels aangevangen, om vervolgens rond  zijn vijftiende verjaardag uiteindelijk een echt drumstel te mogen beroeren. Via de SKVR in Rotterdam heeft George gedurende vier jaar lessen gevolgd bij Willem Heesen. Nadien kreeg George priveonderricht van Richard Heiermans alsmede bij drumschool Cleuver door Oscar Kraal. Bijzondere hoogte punten in zijn opleiding zijn Privelessen en clinics gegeven door oa. Ray Appleton (USA), Hans Eijkenaar( Nederlandse Topdrummer o.a bij ANOUK) en Jim Chapin (USA). Bandartiest zijn, is de rode draad in George’muzikale loopbaan. Hiervoor zijn te noemen, Heavy Metalband Angeldust, Symphonische popband Catch Up, de Sea Sound Bigband, allround bands Prime Time en Xtra 5, slagwerkgezelschap Natural Sounds, de musical Turkwaas, swingchoir Moving Voices, een eindeloze rij coverbands, de Querelle Allstars en Yomama.

en ook op diverse Jazz en Blues festivals was George van de partij, zoals in Alkmaar, Rotterdam, Breda, Scheveningen, ’s Hertogenbosch, Culemborg, Breda, Leiden, Delft en Brielle.  Als invaldrummer werd mede een beroep op George gedaan door Little Boogie Boy Bluesband, The Playmates, B-sharp, de Big Fun Band, de Sea Sound Bigband, Los Pepinos Freneticos, Suzy’s Soul Pistols, Yada yada en anderen. George speelde in bovenstaande en andere bands en orkesten onder meer met Juan Martinez, Henk de Ligt, Marcel Scherpenzeel, Marcelo Randemarck (Brasil), Mario Soul (Brasil), Arie Ribbens, Marcel Streef, Rene Stegman, Paul Brandsma, Ruud de Vries, Ingeborg Wieten, Rob Catlender, Kyr van der Werf, Ger Vos, Ruud Bergamin, Jaques Herb, Wouter Kiers, Ronnie Tober, Arie Kuit, Rene Acda, Ed de Vos, Lils Mackintosh en anderen.

Met veel plezier denken we terug aan George Daams. 12 augustus op het Bigrivers Blues festival is zijn laatste optreden. 

George neemt deel in het Rotterdam Jazz Collectief, Doll Frogzz en Scuttle Buttin’ kijk maar eens op zijn website: http://www.georgedaams.com/ .

 

Rene Lussenburg  
drummer


Helaas heeft Rene door tijdgebrek zijn stokjes moeten overdragen.Uiteraard blijft René de gastheer tijdens de repetities van Crusade & Friends.

Bedankt Rene voor de goede tijd samen en veel succes.

René is geboren in Rotterdam in 1957 en kreeg op zijn tweede jaar zijn eerste drumstel. Met dit drumstel heeft hij gek genoeg niets gedaan. In ieder geval niet gedrumd. Zijn belangstelling voor het drummen kwam op zijn zeventiende om de hoek kijken. In die tijd heeft René leren drummen op LP koffers. Toch maar weer een drumstelletje gekocht en Rene begon aan zijn eerste coverbandje en speelde voornamelijk covers van Stones, The Beatles, The Ramones en Joe Jackson. Later profileerde René zich in het Commerciële circuit als een niet onverdienstelijke drummer. Met zijn bands in het voorprogramma gestaan van o.a. Vitesse, Herman Brood, Klein Orkest, etc. Uiteindelijk moest René zich in de maatschappij ook nog eens profileren en is uiteindelijk het welbekende muzikantencentrum “Total Music”begonnen in Schiedam. Wat René doet wil hij goed doen dus de eerste jaren was er geen tijd meer om het bandjescircuit in te gaan. Uiteindelijk in 1999 had hij zijn bedrijf aardig op de rails en werd hij gevraagd door Crusade. Dat kwam René goed uit. Er was rust in de tent dus werd het tijd zijn hobby weer eens op te pakken. Maar om na zo’n lange tijd stil gestaan te hebben gelijk bij Crusade te beginnen was een hele klus. René gaat geen uitdaging uit de weg en was dus binnen zeer korte tijd de motor van Crusade & Friends. 

 

Richard van Dijk.

sologitaar, zang


Opleiding
Academie van Beeldende Kunsten, Grafisch Ontwerpen Rijksuniversiteit Leiden, Klassieke Talen

Beroep:
Beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper, schrijver, classicus, uitgever, gitarist, liedjesschrijver/zanger

Geschiedenis:
Eind jaren '60 was Richard zanger- gitarist bij The Four Defenders (Shadows, Beatles) en The Next (Cream, Them, Kinks) In de jaren '70 was hij actief als solo songwriter/ zanger. Richard boekte successen bij optredens voor o.a. VPRO radio, in Paradiso, in diverse clubs, cafés en op diverse festivals. Eind jaren zeventig was Richard sologitarist/ mandolinespeler in Amazing Grace en de Endatteme Jugband. In de jaren 80 was Richard actief als acteur, zanger, decorontwerper, instrumentalist, componist voor een Turks-Nederlands amateur theatergezelschap en in diverse andere theater amateur-projecten, waaronder 2 Griekse komedies Na een poging om een eigen band op te richten met origineel instrumentaal repertoire werd Richard in 1993 lid van Crusade en nam hij afscheid in 2004.

Wortels in de muziek: The Shadows, The Beatles, The Kinks, Jimi Hendrix, The Who, The Cream, John Mayall and the Bluesbreakers, Ry Cooder, Bob Dylan, The Band, Little Feat, Frank Zappa.

Inspirerende gitaristen: Jimi Hendrix, Robben Ford, Jeff Beck, Stevie Ray Vaughan, Eric Clapton, John Petrucci, Steve Vai, Joe Satriani, Steve Morse en aanverwante artiesten in blues, folk, rock en jazz. Muzieksmaak: Van klassiek, folk (van Amerika, Portugal tot India) tot rock, zolang de gitaar zich maar laat horen. Zoals je kan lezen is er bij Richard aan ervaring en inspiratie geen gebrek. De solo’s van Richard zijn een attractie op zich. Richard is nu te zien bij de Bluesbasterds.

 

 

Roland Kormelink  
trompetist
 
Roland is begonnen met trompetspelen toen hij 7 jaar werd. Als kind vond hij de Big Band van de muziekschool al helemaal geweldig. Toen werd het voor Roland gelijk duidelijk dat hij trompet wilde gaan spelen.
 
Tijdens zijn studie muziekregistratie aan het Conservatorium in Den Haag volgde hij Trompet-Jazz als tweede hoofdvak, waar hij ondermeer les kreeg van Eric Vloeimans en Jarmo Hoogendijk. Met deze lessen is er een heel belangrijk fundament gelegd in Rolands muzikale ontwikkeling. Roland heeft bandervaring opgedaan met Soul en Funkbands, zoals Familie Jansen, The Royal Funk Academy, King Dingeling en Soul XL.

Sinds 2001 speelt hij ook veel Salsa en andere Latijns-Amerikaanse muziekstijlen. Eerst in salsaband Sason en sinds 2003 bij Salsaband Axioma. Muziek maken is voor Roland met een woord 'geweldig''. Bij Crusade and Friends voelt hij zich helemaal op zijn gemak.

Zoals hij zelf zegt: 'Wat ik het meest bijzonder vind, is de puurheid waarmee de muziek door deze groep muzikanten wordt gebracht'. 

 

Leo Leest.
trompetist
 

Leo is in 1967 geboren en zoals velen, op zeer jonge leeftijd begonnen met trompet spelen bij een harmonie. Leo is een echte autodidact, hoewel hij op zijn 14e nog een poging gedaan heeft via muzikaal onderricht beter te worden, was hij er na 6 weken al klaar mee.

Vanaf zijn 18e is hij 5 jaar actief geweest in dansorkest Riverflash, waarin hij met geweldige muzikale vrienden heeft mogen samenwerken.

Veel ervaring opgedaan in diverse bands. Vanaf zijn 25e is Leo ongeveer 7 jaar actief geweest bij de bekende popcoverband “Flat out” uit Bergen op Zoom (www.flatout.nl). Vervolgens na zijn verhuizing uit Brabant actief aan de slag gegaan bij diverse bigbands, bluesbands en jazzcombo’s in Zuid-Holland en Brabant.

Leo heeft 'tussendoor in 2008' ook nog wat tracks ingespeeld op de CD van Mariëlle Tirotto  samen met Ruud van Eldik op Hammond en een blazerssectie bestaande uit Ton Peeters op bariton-sax, Cor Jansen op tenor-sax en Jan de Laat op trombone.

Sinds 2010 is Leo gevraagd om bij Crusade & Friends in te vallen en dat smaakt zeker naar meer…. Inmiddels is het ons gelukt. Sinds 2014 maakt Leo deel uit van de vaste brasssectie van Crusade & Friends in een special gewijzigde samenstelling. Papa is a rolling stone, Leo's super strakke hoge noten verwarmd door Han op trombone en Peter op alt & sophraansax. Kom snel eens genieten van de 'Claudio Rodetti' in onze super brasssectie .

 

Mels Bol
drummer

The Rotterdam drummer Mels Bol started in 1968. Drummers who inspired him in the early 70’s and still do, are: Koperen Ko, Cees See, John Hiseman, Daniel Seraphine, Robert Wyatt, Victor Lewis, Paul Motion, John Riley, Lucas van Merwijk, Tom Rainey & Bill Stewart. The period as member of the Rotterdam band “Crusade” which played covers and own compositions was a fruitful experimental period with bandmembers such as Willem van der Wall, Henk Bol, Cleem Determeyer & Pjotr Jurtschenko. They all went out to other bands such as “Himalaya” and “Finch”.Mels Bol became member of Cuby’s “Red White and Blue” in 1975 later Cuby and the Blizzards, in which he played with the legendary Herman Brood.
After the bluesidiom, jazz was close to his musical development.Up from 1985 Mels works on jazz and improvised music and he played in the Rotterdam Jazz Project with lots of Dutch and foreign bandleaders such as: Theo Hoogstins, Paul Stocker, Ruud Bergamin, Sean Bergin, John Tchicai, Corrie van Binsbergen en Ferdi Schukking.Many years of playing in commercial bands, bluesbands, jazz quartets and bigbands followed like: Crusade and Friends,Blue Train, Pitch Band, Big Fun Band,Big Band Blast and Bill Bakers Bigband, in which he performed as freelance drummer in England and the U.S.A.

Apart from the Relatives Mels is also doing now his own project the “Melle Project”,in which he composes and writes lyrics.

Interview bij programma DDD bij RTV